ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ!

Διανύετε τα χρόνια Γυμνασίου - Λυκείου; Τα βιώματά σας σε αυτές τις ηλικίες συχνά διαμορφώνουν μόνιμα την προσωπικότητά σας και αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα σας που θα προκαθορίσουν το μέλλον σας και τον τρόπο που θα προχωρήσετε στην ζωή σας. Έχει σημασία λοιπόν το πώς θα τα ζήσετε αυτά τα χρόνια, ώστε να διορθώσετε ό,τι δεν πήγε καλά στο παρελθόν και να βάλετε τις βάσεις για ένα όμορφο μέλλον. Αυτή ακριβώς είναι η περίοδος όπου διαμορφώνετε τη δυναμικότητα του χαρακτήρα σας για να πάρετε κάποια στιγμή (μετά τα 18) το πηδάλιο στα χέρια σας και να προχωρήσετε ορμητικά μπροστά. Είναι ωραίο να νοιώθει κανείς ευτυχισμένος από τη ζωή, ευχαριστημένος από τον εαυτό του και γεμάτος από τις εμπειρίες της κάθε ημέρας. Για να τα ζήσουμε όλα αυτά και να τα κρατήσουμε, υπάρχουν κάποιοι πνευματικοί νόμοι, κάποιοι απλοί κανόνες που ρυθμίζουν τα βήματά μας και εδραιώνουν την ευτυχία και την επιτυχία στην ζωή μας και που, χωρίς αυτούς τους κανόνες, όλα καταστρέφονται. Μείνετε συνδεδεμένοι μαζί μας, για να προχωρήσουμε μαζί στο επόμενο βήμα της πορείας της ζωής σας και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τους κανόνες αυτούς που αποτελούν την βάση της ζωής.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ "ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ, ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ": ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑ;


Υπάρχουν θεωρίες είτε φιλοσοφικές, είτε αυτογνωσίας, είτε ψυχολογίας ή μεταφυσικές, που μας λένε με σιγουριά πως ό,τι θέλουμε θα το καταφέρουμε και θα πετύχουμε οτιδήποτε θελήσουμε, αρκεί να το πιστεύουμε πραγματικά. Πράγματι καταφέρνουμε ό,τι θέλουμε να κατακτήσουμε; Και αυτό ισχύει για όλους; Και γιατί συχνά η πραγματικότητα μας διαψεύδει;




Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, κάθε τι καλό που καταφέρνουμε στη ζωή μας, δεν έρχεται από το πουθενά. "Από πάνω κατεβαίνει..." (Λόγια Θείας Λειτουργίας). Επομένως, δεν είναι τυχαίο. Επίσης, δεν υπάρχουν ειδικοί νόμοι που ανακάλυψε η ψυχολογία, η φιλοσοφία ή η μεταφυσική, παρά μόνο ένας νόμος και μοναδικός. Κάθε επιτυχία υπόκειται στον πνευματικό νόμο που μας έδωσε ο Χριστός: "τα πάντα είναι δυνατά σε αυτόν που πιστεύει". Ο οποίος νόμος συμπληρώνεται από έναν ακόμα: "αυτός που ψάχνει θα βρει, αυτός που ζητάει θα του δοθεί και αυτός που χτυπάει την πόρτα θα του ανοιχθεί"

(“Αιτείται και δοθήσεται υμίν, ζητείται, και ευρήσεται, κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν. Πάς γαρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τω κρούοντι ανοιγήσεται”
[Λουκ. ια’9-10] Λουκ.ια'9-10)

 
Αυτοί οι παραπάνω νόμοι είναι δοσμένοι άνωθεν και γενικοί για όλους. Δεν αναφέρονται σε δόγματα και θρησκευτική πίστη. Ισχύουν για πιστούς και άθεους, αρκεί να πιστεύουν ότι αυτό που ζητούν θα το λάβουν.
Και όμως, συχνά ζητάμε αλλά δεν λαμβάνουμε, θέλουμε αλλά δεν πετυχαίνουμε. Γιατί;

Υπάρχουν λόγοι γι' αυτό. Περιληπτικά θα λέγαμε τα εξής:

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας συνοψίζουν σε τρεις τις απαντήσεις του Θεού στις προσευχές μας:
  • Ναί!
  • Όχι!
  • Περίμενε!
Μια απάντηση τύπου "όχι" θα μπορούσε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει Θεός ενώ μια απάντηση τύπου "περίμενε" δοκιμάζει για τα καλά την πίστη, την υπομονή μας, το πόσο θέλουμε κάτι, το πόσο ουσιώδες είναι αυτό που ζητάμε ή μπορεί ακόμα και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό ή όχι είναι τελικά το αίτημά μας.

Το "όχι" και το "περίμενε" κρύβουν πολλά μέσα τους.
Συγκεκριμένα, περιμένοντας μπορεί να διαπιστώσουμε ότι:

  1. Δεν χρειαζόμαστε πραγματικά αυτό που ζητάμε.
  2. Δεν θα μας κάνει καλό το να λάβουμε αυτό που ζητάμε.
  3. Ζητάμε μεν, αλλά δεν το πιστεύουμε πραγματικά ότι θα το λάβουμε ("θέλω να γίνω τραγουδίστρια αλλά δεν το πιστεύω ότι θα γίνω" έλεγε μία νέα κοπέλα στην φίλη της). Αυτός είναι ο "δίψυχος" άνθρωπος ο οποίος ουδέποτε θα λάβει.
  4. Αυτό που ζητάμε βλάπτει κάποιον άλλο ή ο σκοπός μας δεν είναι καθαρός
  5. Πολύ απλά, ο Θεός μας δοκιμάζει.

Μεγαλειώδες παράδειγμα δοκιμασίας της πίστης ότι θα λάβουμε ό,τι ζητάμε μας δίνει το σημερινό Ευαγγέλιο (βλέπε στο κάτω μέρος της σελίδας, το Ευαγγέλιο της Κυριακής) όπου περιγράφεται το περιστατικό με την Χαναναία.

Εκεί υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας επιτυχίας τον οποίο ο πιστός υπολογίζει, ο κάθε άλλος όμως αναζητητής ίσως όχι - η ακράδαντη πίστη ότι θα λάβουμε αυτό που ζητάμε. Ο παράγοντας αυτός αποκαλύπτεται σταδιακά στη συνάντηση του Ιησού με την Χαναναία. Η Χαναναία ήταν μια γυναίκα που πεισματικά ζητούσε από τον Χριστό να θεραπεύσει την κόρη της. Δεν ανήκε όμως στον εκλεκτό λαό του Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, η σκέψη αυτή δεν την ανέκοψε αλλά ζητούσε και μάλιστα φωνάζοντας, το ΘΑΥΜΑ από τον Χριστό. Και, παραδόξως, ενώ ο Χριστός είχε έλθει στη γη για όλους, σε εκείνη δεν έδινε σημασία. "Θα ήταν πολύ αμαρτωλή ή ανάξια" θα μπορούσε να πει κανείς. Για έναν σκεπτικιστή, αυτό είναι μία λογική εξήγηση, για τον Χριστό όμως όχι, ο οποίος ήταν ο γιατρός όλων όσων Τον χρειάζονταν και είχε έρθει "για να σώσει τον κόσμο και όχι να τον αφήσει να χαθεί".
Τότε, γιατί;
Πολύ απλά, όπως φαίνεται και από μία προσεκτική ανάγνωση του περιστατικού, ο Χριστός την ήξερε. Ήξερε την βαθειά πίστη της και ήθελε να την κάνει φανερή δημοσίως προς παράδειγμα όλων. Δοκίμαζε την πίστη, την επιμονή και την ταπείνωση της Χαναναίας, γιατί ήξερε το βάθος της πίστης της και ήθελε να κάνει φανερό το παράδειγμά της. Είπε ξεκάθαρα (και αρκετά δυνατά για να το ακούσει και εκείνη) ότι δεν ήλθε παρά για τον λαό του Ισραήλ και δεν είναι σωστό να πάρει κανείς την τροφή από τα παιδιά του και να την ρίχνει στα σκυλιά. Με άλλα λόγια, την ταπείνωνε λέγοντας ότι δεν ανήκε στον πιστό Του και εκλεκτό λαό και σαν να της έλεγε ξεκάθαρα ότι δεν είχε έλθει γι' αυτήν. Όμως η Χαναναία δεν πτοήθηκε. Καμία σκέψη δεν σκίαζε την πίστη της ότι ο Χριστός θα θεραπεύσει το παιδί της. Με ταπείνωση απάντησε ότι "ναί, Κύριε, αλλά και τα σκυλιά τρώνε τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους".

Αυτό ήταν.
Αυτό το τρανό παράδειγμα πίστης σαν της Χαναναίας ήθελε να δείξει ο Χριστός στους άλλους. Και θεράπευσε αμέσως την κόρη της, "σύμφωνα με την πίστη της" ("ας γίνει σύμφωνα με την πίστη σου").

Έτσι λοιπόν, μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Όταν θέλουμε πολύ κάτι και προσπαθούμε γι αυτό, ναι μεν υπάρχουν πνευματικοί νόμοι που ορίζουν την αιτία και το αποτέλεσμα, ώστε να το πετύχουμε, όποιας θρησκείας και να είμαστε. Έτσι δεν είναι κάποιοι καταδικασμένοι σε αποτυχία λόγω πεποιθήσεων και κάποιοι άλλοι σε επιτυχία ως "εκλεκτοί". Αυτός ο διαχωρισμός είναι της λογικής και όχι του Δημιουργού μας.
Για να συμβεί όμως το ΘΑΥΜΑ στη ζωή μας, αυτό με καμμία ανθρώπινη προσπάθεια δεν πετυχαίνεται, παρά μόνο με την επέμβαση του Θεού. ΘΑΥΜΑ σημαίνει κάθε (θεία) βοήθεια στον άνθρωπο όταν οι δυνάμεις του τελειώνουν ή δεν επαρκούν για να καταφέρει κάτι, το οποίο πλέον η ίδια η λογική θα χαρακτήριζε ως αδύνατο.
Εκεί δεν χωράει η εκλογικευμένη σκέψη, η κάθε θνητή θεωρία, η τετράγωνη λογική, παρά μόνο το "παράλογο" της πίστης που ξεπερνάει τα πάντα και ισοπεδώνει κάθε λογική και κοσμική θεωρία. Δεν χωράει το "δεν είμαι άξιος", ή το "σε μένα θα κάνει θαύμα ο Χριστός; Εγώ είμαι αμαρτωλός" αλλά ούτε και το "είμαι σωστός άνθρωπος, είμαι τίμιος και πάω κάθε Κυριακή στην Εκκλησία. Ξέρεις πόσα κεριά ανάβω; Γιατί να μην κάνει κάτι για μένα ο Χριστός;" Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτα ταπείνωσε την Χαναναία (αποκαλώντας την τόσο ασήμαντη σαν σκυλί) και αφού η γυναίκα αυτή έδειξε και την ταπείνωσή της (όχι μόνο την πίστη της), τότε έγινε το θαύμα.

Βλέπουμε πως ούτε η πίστη ούτε η σωτηρία είναι μόνο για τους Χριστιανούς (η Χαναναία δεν ανήκε στον εκλεκτό λαό του Ισραήλ). Όμως, εδώ δεν πρόκειται απλώς για μια πίστη "αιτίας-αποτελέσματος" αλλά για την πίστη που αποτείνεται στον ίδιο τον Χριστό προσωπικά, με σκοπό να ξεπεράσει το αδύνατο. Και, για να απευθυνθούμε σε αυτόν "πρόσωπο με πρόσωπο", πρέπει να πιστέψουμε σε Αυτόν τον ίδιο και όχι σε μια αφηρημένη ιδέα περί κάποιου Θεού ή Ανώτερης Δύναμης ή Ανώτερης Ευφυίας ή όπως αλλιώς ονομάζουν οι διάφορες κοσμοθεωρίες την παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Αλλιώς η Χαναναία θα καθόταν σπίτι της περιμένοντας την αλλαγή. Ή θα σκεφτόταν (με βάση τη λογική) ότι, αφού δεν ανήκει στον εκλεκτό λαό, δεν θα δει ποτέ θαύμα στη ζωή της. Όμως όχι. Βγήκε και αναζήτησε τον ίδιο τον Χριστό, χωρίς σκέψεις, αναστολές και εμπόδια και Αυτός την συνάντησε.
Ανά πάσα στιγμή μπορεί μια τέτοια συνάντηση να αλλάξει και την δική μας ζωή. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι, με ελεύθερο πνεύμα, να Τον δεχτούμε και να ζήσουμε το θαύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις